De Nederlandse Sportliteratuur In 80 En Enige Verhalen

In 'De Nederlandse sportliteratuur in 80 en enige verhalen' hebben Frits Barend en Manon Colson, in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek, een verzameling van de meest bijzondere, schokkende, verrassende, onthullende en mooiste sportverhalen uit de Nederlandse geschiedenis gebundeld.
Op ongeziene wijze worden in deze bundel de grenzen van feit en fictie, van verslag en verhaal afgetast. Zo krijgt de lezer een compleet beeld van de ontwikkeling van de vaderlandse sportjournalistiek én tegelijkertijd van de Nederlandse sport(cultuur).
Een heuse bloemlezing voor de echte liefhebber.

Op woensdag 6 november 2013 werd het boek gepresenteerd, in combinatie met de lancering van het 20ste nummer van Helden Magazine. Het eerste exemplaar van de bundel werd in ontvangst genomen door schrijver en journalist Hugo Borst en voormalig profvoetballer Jan Jongbloed.

Inhoud wielrennen:

- ‘Bij de meiskes in de sauna’ – Jan Siebelink, pag. 236-241
- ‘Geen vrouw mag mee met het peloton’ – Laurie Langenbach, pag. 279-283
- Fragment uit ‘De proloog’ – Bert Wagendorp, pag. 493-502
- ‘De moderne beroepsrenner’ – Mark Uytterhoeven, pag. 620-622
- ‘Heren maken zichzelf, knechten worden geboren’ – Jan Siebelink, pag. 636-659
- ‘Strijd tegen doping – De soigneur als vijand van de wielrenner’ – Joris van den Bergh, pag. 777-782
- ‘Morele dilemma’s’ – Peter Winnen, pag. 783-787
- ‘Zagen in een glazen ampul, preparatie en de KNWU’ – Peter Ouwerkerk, pag. 792-805
- ‘Thomas Dekker – Het Rampjaar’ – Thijs Zonneveld, pag. 831-844
- ‘Sperziebonen met zoetstof’ (over Leontien van Moorsel) – Marjolein Hurkmans, pag. 852-863
- ‘Ben ik wel leuk genoeg’ (over Marianne Vos) – Steven van der Hoeven, pag. 897-914
- ‘Moeder als idool’ (over Lance Armstrong) – Jean Nelissen, pag. 915-941
- ‘Ik ben een simpele ziel’ (Theo Koomen) – Nico Scheepmaker, pag. 1065-1075

Frits Barend (1947) vormde bijna veertig jaar een journalistiek duo met Henk van Dorp. Hij schreef voor tijdschriften en maakte radio- en televisieprogramma’s, zoals Barend en Van Dorp voor RTL 4. Sinds 2009 is hij samen met zijn dochter Barbara Barend hoofdredacteur van Helden Magazine.

Manon Colson (1976) was ruim twaalf jaar verslaggever voor het tijdschrift Sportweek, later voor nusport. Ze volgde tien jaar lang de Tour de France. Sinds 2011 is ze chef redactie van Helden Magazine.

Jaar: 2013
Catalogusnr: 3264
Uitgever: Prometheus, Amsterdam
ISBN: 9789044624304
Categorie: Historie
Geïllustreerd: J
Aantal pagina's: 1087
Afmeting: 12,5x20 cm
Hoeveelheid wielrennen: Weinig wielrennen
KB Info
Meer informatie

AfbeeldingenAuteur: Frits Barend

Als beginnend journalist schreef Frits Barend voor het studentenblad Plug, een uitgave van het Cultureel Jongerenpaspoort. In die functie wilde hij de radiowerkzaamheden van de toen bij radio Veronica werkende Henk van Dorp volgen en publiceren in het blad. Vanaf dat moment waren ze onafscheidelijk en zouden ze een (sport)duo voor het leven worden.

Hun eerste gezamenlijke optreden was in 1969 in het radioprogramma 'Sportief zijn, beter worden' voor piratenzender Veronica. Daar presenteerden ze ook het programma 'Help, er zit een olifant in de tram'.

In 1972 begon Frits Barend, wederom samen met Henk van Dorp, aan een spraakmakende carrière in de schrijvende journalistiek. Vijftien jaar lang schreven Barend en Van Dorp in het weekblad Vrij Nederland op een nog niet eerder vertoonde wijze over sport. In 1974 ging het tweetal volgens een vergelijkbare methodiek voor de televisie werken. De VARA zond vier seizoenen achtereen met succes het programma 'FC Avondrood' uit.

Bij de VPRO-radio waren Barend en Van Dorp vanaf 1979 te beluisteren in het radioprogramma 'Studio Sport, deel 3'. Drie jaar later keerden zij terug naar de VARA, waar in zes achtereenvolgende seizoenen omroepgeschiedenis werd geschreven in het radioprogramma 'Tussen Barend en Van Dorp'. Vanaf 1987 werden hun werkzaamheden bij de radio gecombineerd met het schrijven van artikelen voor het weekblad Nieuwe Revu.

In 1988 werden Frits Barend en Henk van Dorp gecontracteerd door de NOS-televisie voor bijdragen aan het programma 'Sport Studio'. Begin 1990 maakten Barend en Van Dorp de overstap naar de commerciële zender RTL4, waar zij wekelijks hun eigen populaire sportprogramma 'Barend & van Dorp' presenteerden. In 1998, als gevolg van het succes van Villa BvD, is het wekelijkse sportprogramma verworden tot de huidige late-night talkshow. Hierbij worden Frits Barend en Henk van Dorp bijgestaan door Jan Mulder als vaste algemeen deskundige.

Frits is naast zijn werkzaamheden bij de televisie nog actief als columnist bij o.a. De Groene Amsterdammer en de Veronica Gids. In zijn vrije tijd voetbalt hij als verdediger in het tweede elftal van SC Buitenveldert.

Andere titels van deze auteur